Közösségi média menedzser kiskáté

Hogyan közvetítsd csapatod Kékszalag élményeit?


"Közösségi média mi?! Szóval Facebookon posztolgatni egy álló nap? Ugyan már, egy ötödikes is tud ilyet!" - gondolják sokan erről az új szakmáról.

Ha egy vitorlás csapat ismertségének növeléséről, marketing erejének meghatározásáról van szó, akkor mégsem mindegy, hogy milyen minőségben valósul meg az online jelenléte. A közösségi média menedzser megválasztja a csapat virtuális személyiségét, hangnemét és biztosítja, hogy könnyen megközelíthető legyen: válaszol a rajongók kérdéseire, kezeli a tartalmakat, amikre a követők reagálnak majd. Esetünkben az sem árt, ha van tapasztalata vitorlázás terén.

A Kékszalag hetében pár napra átvettem e feladatokat egy dobogóesélyes hajó (ami valóban dobogós lett) Facebook oldalának kezelőjétől, megfejelve egy tudósító funkcióval is a verseny napjára. A megbízatásom arról szólt, hogy közvetítsem az oldal követőinek a Kékszalagot a csapat saját szemszögéből, tehát folyamatosan feltegyem az adott hajóval kapcsolatos történéseket, fotókat, mini interjúkat, a verseny állását az oldalra, fogadjam a rajongók megjegyzéseit és reagáljak rájuk.
Saját élményemmel átszőve a következő pontokat írnám egy kiskátéba*:

  1. Kezdjük egy evidenciával: ha ilyet vállalsz, csináld a partról. Mivel ez nem a Volvo Ocean Race, a Balatonon egy kifejezett versenyhajón nincs annyi hely, de még egy "bútorszállítón" sem nézik jó szemmel a felesleges súlynak számító tudósítót, aki verseny közben csak a netbookon gépel, sőt a kísérő motoroson sem ideálisak a feltételek.
  2. Ugyanúgy végig fogsz menni a Balatonon hosszában oda meg vissza a kedvenc hajóddal párhuzamosan, mert ha a ’szövi sátorban’ izzadod végig a gépen kockulva a versenyt, az nem is igazi tudósítás. 
  3. Akkor fogadd el a felkérést, ha a lelkesedésed meg tudod őrizni a befutásig, még ha a szervezők, a nézők, esetleg a fáradt csapat már nem is.
  4. Szívesen csinálod, de nincs légkondis furgonod és média csapatod? Minek ide nagyzolni, megy ez minimálban is. 
  5. Akkor élvezetes a tudósítás, ha elég sűrűn jelenik meg az oldalon az első kézből érkező releváns információ (gondolva azokra is, akiknek nincs szélessávú netjük az élő közvetítést nézni), ezért gyakorold be előre, hogy bármilyen helyszínen és testhelyzetben, külső körülményektől nem befolyásoltan tudj gépelni, pl. mozgó járműben, móló végén, kilátó tetején, géppel a kezedben loholva, stb. 
  6. Készülj fel kellő eszközparkkal. Fogj egy aggregátort és kösd a hátadra, hogy tölteni tudd a netbookot, a mobil wifit, a fényképeződ és a telefont.
  7. Gondold újra. Töröld az előző pontot és kérj kölcsön ismerőseidtől egy szivargyújtós invertert, hogy abba dughasd a laptop töltőjét. Vedd észre és fogadd jól, ha a nap felénél az inverter túlmelegedett és nem képes több töltésre. 
  8. Tudatosítsd magadban, hogy a combodat szét fogja égetni a túlmelegedett laptop, ezért elővigyázatosságból vidd magaddal mindenhova a kispárnád - ha már más nincs nálad, mivel másfél hét kempingezésre nem hoztál profi alátétet. Fogadd és ignoráld a furcsálló tekinteteket amint egy számodra kijelölt kikötő legvége felé masírozol párnával és laptoppal a hónod alatt, nyakadban távcsővel, mobilwifitől és telefontól dudorodó zsebes nadrágban. 
  9. Vedd számításba, hogy a napon ülve nem látod a monitort, ezért biztosíts magadnak egy mobil árnyékoló rendszert. Például vigyél magaddal egy nagy méretű nyári kendőt (szín és minta tetszőleges), hogy instant sátorként szolgáljon. Használati utasítás: a fejed és felső tested beborítva, a monitort árnyékban tartva, az alatt tudsz gépelni a tükröződést kiküszöbölve, szabadtéren. 
  10. Hagyd figyelmen kívül a röhögéstől félrenyelő horgászokat a közeledben, akik a kendősátor alól kandikáló laptop és láb szokatlan (és valljuk be, idétlen) látványán mulatoznak. 
  11. Rohand végig a Balatont, ha már egy rohanógép versenyszereplését tudósítod, és fogadd jól, hogy az autóban is használnod kell a kendősátrat, mert a nap legnagyobb részében másképp nem látod a monitort. 
  12. Végy egy sofőrt, akiben maximálisan megbízol (tulajdonképp nem látod a sátor alatt, mikor hol vagy) és aki legalábbis sportosan vezet, kiválóan ismeri a kilátópontokat, odatalál, parkolóhelyet is szerez. Mellesleg tűrd jól, ha a kocsiban nincs légkondi.
  13. A szöveges és képes posztokat váltogatva próbáld türelemmel túlélni, hogy alapvetően az általad használt közösségi oldalt nem a folyamatos tudósításra tervezték. Így az oldal iránti nagy érdeklődés következtében intenzívvé vált netes forgalom miatt pár percbe is beletelhet egy kép megosztása, ami után azonnal frissítsd is az oldalt (további fél perc), különben lemaradsz az azóta érkező lájkokról és kommentekről, amikre reagálnod kell, hogy az 'élő' voltát fenntartsd a szurkolókkal való kapcsolatnak.
  14. Vedd tudomásul, hogy a hajó fedélzetéről érkező inputokból tudsz elsősorban dolgozni, így tiszteld azokat és fogadd úgy, ahogy jönnek. Például ne akadj fenn azon, hogy a mobiltelefont rádiónak tekintve, röviden elhadarják a részleteket és még hozzá is teszik: 'ennyi', majd leteszik; a visszahívás pedig hasztalannak bizonyul. Elvégre hajóznak, nincs ilyenekre idejük.
  15. Legyél kódfejtésben és emlékező képességben erős, hogy az elhadart hangsorból tartalmas és valósághűen pontos posztot gyárthass.
  16. Mozgósítsd a motoros kísérőt és hálásan konstatáld, ahogy helyszíni, mobiltelefonnal operáló képriporterré, plusz azonnali képküldő szolgáltatóvá avanzsál, amikor a beígért profi képek nem érkeznek a megtervezett időben, mert csúnya az égbolt, nem lehet híressé tevő képeket készíteni utómunkálat nélkül, lemerült a laptop és különben is, ugyan miért nem teszed fel a tegnapi képeket az edzésről. ( +1: Hogy kellően értékelhesd a munkájukat, ne utólag értesülj arról, hogy a fotósok saját kezdeményezésre, önkéntesen dolgoztak.)
  17. Az utazás, posztolás, kikötő végébe kirohanás, töltéslehetőség keresés és telefonhívás fogadás sűrű szövetében viseld jól a csapatmenedzser leszúrását, aki biztos, hogy akkor néz rá az oldalra, amikor elérted a Balaton nyugati csücskét, tőled balra a nádas és a Zala torkolat, jobbra pedig csak kihalt nyaralók, de strand és étterem sehol, a géped akksija meg lemerülve, így épp kényszerű adásszüneted öt percét töltöd. Eközben tudd meg, hogy az almás telefonról kapott fotót az ablakos operációs rendszer kilencven fokban elfordítva jeleníti meg, és hiába forgattad át célszoftverrel, a közösségi oldalon most mégis ferdén jelenik meg. 
  18. Vedd elegánsan az azonnali leváltásod belógatását (persze lényegében segítőkészen, bár nem higgadtan belógatva, helyettesítésképpen, addig is), hiszen a 'bárki megcsinálja ezt így helyetted' paradigmát már átvettük. Ne bonyolódj bele a technkiai nehézségek ecsetelésébe, és természetesen még gyorsabban szedd a lábad a következő konnektorig.
  19. Mosolyodat rendületlenül fenntartva vedd rá a parttól távolabbi étterem tulajdonosát, hogy azt a biztosítékot is kapcsolja fel az óraszekrényben, ami áramot ad a vendégtérben felszerelt konnektorba, és lépj túl a kisebb szívrohamon, amit a túlmelegedéstől működésképtelennek hitt laptop töltőd okozott öt perccel azelőtt.
  20. A nap végén a megcsappant pénztárcádba nézve vedd számba, hogy hányféle étterembe, bárba és kávézóba tértél be a Balaton körül kényszerűségből, hogy kunyizz egy kis áramot az elektromos kütyüid töltésére és mellette persze elfogyassz egy italt vagy ételt alibiből.
  21. Időnként vedd észre, ha a keresztbe tett lábaid egyáltalán nem a kényelmes ülésmódnak a jele, hanem a szociális szükségleteid módszeres figyelmen kívül hagyásának. 
  22. Meríts lendületet az oldal követőitől, rajongóitól és szurkolóitól érkező pozitív visszajelzésekből, a csapatot lelkesítő hozzászólásaikból, pozitív hozzáállásukból. 
  23. Élvezd ki a virtuális világ és a valóság mások által fel nem fedezhető találkozását a befutásra várva, a világosítóktól áramot szerezve, a reflektor alatt a milliónyi szúnyog közt állomásozva, amikor egy poszt feltöltése pillanatában azonnal lájkkal reagálnak a veled együtt a móló végén ácsorgó, kitartó rajongók anélkül, hogy ők tudnák, hogy pár méterre állunk egymástól.
Zárszóképp
Kezeld helyén az egészet, hiszen a tudósítás olyan háttér- és kiszolgáló tevékenységek egyike, amiért érem se jár és a csapatképre sem vagy való, a munkád értéke majd a további versenyfelkészülés marketing vetületében realizálódhat. Az élményt meg már úgyis közelebb hoztad az oldal követőihez. És ez a lényeg.

*kiskáté: „Rövid összefoglaló, amely különféle ismereteket, tanokat, tételeket általában rövid, egyszerűsített formában ismertet.” (forrás: wikiszótár)

A bejegyzés megjelent a Porthole oldalán is 2013. aug. 8-án is.


Szívesen közreműködöm Facebook menedzsmentben, kampányban, tudósításban bármelyik csapat mellett.