"Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!"

Farsang farkának nevezik a farsang utolsó három napját - farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyó kedd -, amikor is nagy mulatságok közepette elbúcsúztatják a telet, hívják a tavaszt. Kézenfekvő volt, hogy a kellemes szilveszteri élmények után visszatérünk Tihanyba, hogy ezt a néphagyományt itt tapasztaljuk meg.

Akárcsak szilveszterkor
Dejavu élményünk volt, mintha mi sem változott volna, pont annyira ködös, borult, fagyos idő volt szombaton, mint szilveszterkor, a főtéren is ugyanazokban a kis házakban árulták ugyanazokat a kolbászokat, sajtokat, borokat, mint akkor, csak az ember volt kevesebb. Bár a porhó szemerkélt egész nap, sötétedésre elállt, hogy elhitesse velünk, van foganatja a szertartásnak.

A híradások látványos felvonulást ígértek, mókás programelemekkel a Visszahang-dombon, de a valóságban családias, fékezett habzású, minimál verzióként tapasztaltuk meg az eseményt. A kisbíró becsülettel kidobolta rigmusokba szedve, hogy miért gyűltünk össze (kb. ötvenen), és a jelzés értékű álarcokat viselő elszánt helyi lakosok felvezetésével a művelődési háztól a Belső-tóhoz vonultunk elégetni a telet jelképező kiszebábot, "Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!" hangoztatása mellett. Nádkévékre dobták a kiszebábot, közben a kisbíró felvezetése nyomán gyerekkórus ismételte a téltemető mondókákat.
"A farsangi napokban, legyünk mi is vígabban"

Évről-évre megrendezik a házi sütemények versenyét, és farsangi bál zárja a mulatságot. Idén az általános iskolába nagyon kevesen hozták el édesség költeményeiket, nem jutott mindenkinek a kóstolóból, de zsíros kenyér hagymával meg forralt bor az igen. A kabátok alól pedig újabb jelmezek tűntek elő, így még versenyt is lehetett hirdetni közöttük.

Nyugodtan hajtottuk álomra a fejünket, hogy tettünk valamit a tavasz mielőbbi eljövetele érdekében. A nagy nyugalmat hatalmas morcosság váltotta fel reggelre kelve, amikor is szembesülni kellett a tényállással, hogy nagy pelyhekben hull a hó. A tél újra támad!


A befagyott Belső-tón azért korcsolyázni nem lehet

Gyerekkórus

Közhírré tétetik

Minimál maskara



Már fekszik a kiszebáb