Szilveszteri recept ínyenceknek

- egy rendkívüli évátlépés dokumentációja


I. Hozzávalók
1. Állomások és programpontok
Szilveszter a szelek szárnyán
(2011.12.31., 09:00h) BAH csomópont: találkozó - Kenese BFYC: kihajózás - Balatonfüred szálloda udvar: kikötés - 6 Lépcsős: velős pirítós - Karolina: párnákba süppedés és sütemény csodák - Fehérék: kandalló tűz, borkóstoló - Éjféli koccintás a csillagok alatt a vízen - Kenese: disznó toros, képviselő fánk és retro diszkó - Budapest: hazaérkezés (2012.01.01., 03:23h). A program nagy része spontán és magától alakult, mindenki igényét figyelembe véve.
  
2. A csapat
Mr Porthole, az ötletgazda és a mindenkire tekintettel lévő főszervező; a cikkeikből ismert Bukott nő és a Kompvadász, Ali az alkoholmentes versenyző és Zsófi a ritkán vitorlázó jogász; Bumbi a két géppel egyszerre dolgozó fotóriporter, Bulcsu, a csodaember és családja; Lulu a szenzációs szemsminkű először vitorlázó. Én a nerc-muffos shotoló elnevezést kaptam a kabátomnak köszönhetően.
Éjszaka a hajó csapatát így lehetett leírni egyszerűen: Andrások, Zsófik meg még három nő. Közös jellemző, hogy senki sem nagy ivó. Bár nem ismertük előtte mind egymást, hamar megtaláltuk a közös pontokat, tartalmas beszélgetések alakultak.

3. A körülmények:

  • szikrázó napsütés, friss szél,
  • Nauticat 36-os hajó, 5 csomós sebesség, fűtött kabin, újra üzembe helyezett mosdó,
  • annyi réteg (meleg és/vagy technikai) ruha mindenkin, hogy a szobahőmérsékleten felesleges darabokat levéve embernyi hegyet kaptunk
  • csak mi vagyunk a vízen, a hegyről is érkezik telefon, hogy messziről látszunk,
  • a parton spontán bámészkodó fogadó bizottság szilveszteri trombitákkal,
  • egész Füreden gyorsan körbefutó riadólánc érkezésünkről,
  • ismerősökbe botlás a 6 Lépcsősben és a Karolinában
  • két képrögzítő is használatban, folyamatos közvetítés a Facebook-on,
  • az elfogyasztott italok: energia ital, forralt bor, üdítő, forró tea, kávé, újbor, puncs, dió pálinka, Irsai, pezsgő.


II. Az átütő élmények előállítási módja
Ruhahegy
A hozzávalókat lazán összekevertük, hagytuk kibontakozni az egymásrahatásukat, hogy bárki a maga számára legkülönlegesebbként megélt pillanatokat jól elmenthesse memóriájába. Kiemelek néhányat, ami bennem megmaradt.
A fotóriporter, amikor koncentrált, utólag kiderült, hogy közben tényleg nem is hallotta, amit mondtunk neki, annyira elhivatottan tette a dolgát.
Folyamatos vizuális humorforrást biztosítottam a hajón a megjelenésemmel: az oldalkorláton ülve, farmerban és a fellelhető legmelegebb, szőrmére emlékeztető kézelőkés tollkabátomban shotoltam a vidám kormányosnak, akinek a tulaj szívesen és szabadon átadta a vezetést. Hamar nagy összhangot alakítottunk ki a hajóra ható erők szabályzásában. Eközben a decken vitorlást ábrázoló kerek fémdobozból isteni gyümölcskenyeret morzsoltak kézzel a napozó versenytársak. Majd posztot cseréltünk.
Miután éjfélkor koccintottunk és kiörömködtük magunkat a naptárfordulón, a tisztán látszódó csillagok alatt, a parti tűzijátékokon elbambulva, a jeges fedélzeten állva tartalmas csend keletkezett, ahogy ki-ki eltűnődött magában, talán az előttünk álló évre, talán a parton lévőkre gondolva.
Ha már egyszer szilveszter, rajtam elővillant a buliba való öltözet is a bakancs fölött, amiben amúgy nem nehezebb táncolni, mint nyáron a papucsban - állapította meg díjnyertes mozgású táncpartnerem, aki könnyű hótaposóban ropta a retro diszkó latin negyed órájában.
Kellemes volt megtapasztalni egy versenyvitorlázó partnerének kiegyensúlyozott hozzáállását párja szenvedélyének tárgyával kapcsolatban. Mosolyogva jegyezte meg, hogy öt év alatt nem készült róluk közös kép, mert a ritka együtt töltött órákban épp senkinél nem volt fényképező.

III. Hatásai
Kikötés Füreden
Megismerkedtem egy hatalmas, stabil és kényelmes hajóval, melynek tulajdonosa felhívta figyelmünket néha, hogy ez nem versenyhajó, ne keressük a lee kocsit és a shot állást. Megtudtam egy házi receptet, amit arcomra kenve megvédhetem a bőröm a kiszáradástól és átfagyástól. Élő bemutatót kaptam a túra-, a versenyző és a chartereztető vitorlázó hozzáállásáról mókás, rögtönzött mini színházi karaktermegjelenítések keretében.
Ez a nem szokványos évzárás és év indítás a kedvenc időtöltési formámban, barátságos társaságban még hosszan meg fogja mutatni jótékony következményeit a hangulatomra. 

Mindenkinek jó hajós évet!
Az útitársak is megírták: itt
További képek itt: a Facebookon

Mások is láttak minket:  itt